Vern & Virke
Vern & Virke

I boken Vern & Virke ønsker jeg å rette oppmerksomheten mot dette:

Vindus utsnitt

 

  • at hundrevis av bruksbygninger i den
    norske fjellheimen råtner på rot!

  • at vi trenger flere dyktige og interesserte håndverkere med rett kompetanse!

  • at beiteområder opparbeidet gjennom århundre gror igjen!

  • at dagens politikkere er mer opptatt av sine neste fire år, enn våre neste hundre år!

  • er det dette vi ønsker skal være arven til våre etterkommere?????

 

 
BjørkhaimstølenHøsten 2008 kom jeg over Bjørkheimstølen og falt pladask for stedet.

Jeg fikk uttalelser fra flere om at denne stølen var ikke mer verd enn ei fyrstikke fra Nittedals Hjelpestikker.

Bare vent og se tenkte jeg og tok kontakt med eieren av Bjørkheimstølen og vi inngikk en avtale om at jeg vederlagsfritt skulle sette stølen i stand og få bruksrett i 10 år.

 

Heldige meg Else Sprossa Rønnevig!

 Atter en gang ble jeg svanger og et nytt bokprosjekt var i gang samtidig som jeg med mine hjelpere tok fatt på dette store rehabiliteringsprosjektet på Bjørkheimstølen.

 

Jeg bestemte meg for at dette viktige formidlings prosjektet skulle jeg få i havn og her er resultatet......


Bjørkheimstølen

I boken Vern&Virke kan du følge hele denne prosessen fra a til å. Jeg ønsker fremfor alt å gi deg inspirasjon og ideer slik at du også kan ta fatt på ditt prosjekt.
 Hus fra Sjøvegan


Mat og annet på setra


Uten mat og drikke .......

I alle tider har vi mennesker vært avhengig av føde og før i tiden var det ikke kjøpesenter som bugnet med mat fra hele verden. Da måtte de bruke det naturen gav for å mette de mange munnene.

På setra ble det servert setermat. Kua var nok den viktigste matkilden. I tillegg til melk ble det laget smør og ost av rømme og myse. Naturen har alltid vært gavmild og i elver og vann hentet de fisk. I li og myr vokste det bær som de brukte mye av. Brøda ble stekt i vedfyrte ovner.

Ull fra sauen ble karet, spunnet og farget før de satte seg ned og stikket sine egne og andres klesplagg.

Sprossa

Vern&Virke er inndelt i 7 hovedbolker

 
Hus og tradisjoner


Her ser jeg på de store linjene som gjelder Norske tradisjoner gjennom tidene og utviklingen gjennom årtider.


Inspirasjon og andre ildsjeler


Jeg har også fått mye inspirasjon og kunnskap av andre som har restaurert eller reparert gamle setre og støler rundt om i landet. I boka er det eksempler fra 11 steder fra ulike landsdeler. Alle har de det til felles at de som ildsjeler fikk gjort noe med vår viktige bygningsarv før det ble for sent.

Brød fra bekerovn

 Demontering og oppbygging


Jeg tar deg med i hele prosessen med varsom og kyndig demontering og gjenoppbygging av Bjørkheimstølen. Dette er noe som krever planlegging og nøyaktighet for å lykkes. Hver enkelt bygningsdel må merkes og loggføres slik at de blir satt tilbake på sin rette plass.

 

Siden jeg ikke er hverken snekker, murer eller håndverker av noe slag har jeg hele tiden søkt råd og hjelp fra de som kan dette.


Kursene


I samarbeid med Valdres Folkemuseum lagde vi kurs innen de ulike fagfeltene. På den måten fikk jeg knyttet til meg den fagkunnskapen som måtte til pluss mange ivrige hender som tok et tak og fikk ting gjort og målet ble nådd.

Vi hadde kurs i tørrmuring, muring med leire, overflatebehandling, vedlikehold av vinduer, taktekking med never, torv og skifer.

Det ble hold kurs i hvordan man setter opp gjerder ved bruk av gamle teknikker.

 

Ved å gjøre det på denne måten fikk jeg spedd kunnskapen rundt om i det ganske land. Kunnskap er jo den letteste børa og bære.


Gode råd


Jeg ønsker med denne boken å gi deg inspirasjon til å starte med ditt prosjekt. Boken Vern&Virke har et eget kapittel hvor du kan lese om min og andres erfaringer når det gjelder demontering og gjenoppbygging av Bjørkheimstølen.

Jeg ønsker deg lykke til med ditt prosjekt og dine hyggestunder i godstolen når du leser Vern&Virke.

Hilsen Sprossa.....