Bakerovnen
PinnebrødGrytebrød
Fra bål til bakerovn


Ild har homo sapiens brukt fra ca en million år siden. Steinalderfolket brukte også ild for å tilberede maten sin. De grillet, kokte maten og brukte kokegrop.

 

I dag lager barna våre pinnebrød som de steker på bålet. Med enkle midler kan du også lage ditt eget brød med bruk av en jerngryte og en god gammeldags stekepanne. 

Bruker du glødende kull eller fyrer med ved under gryta og i stekepanna, gir dette nok over- og undervarme til at brødene blir stekt.


Utendørs bakerovn
I 1986 over 10 år før de store bake- og kokke gutta tok i bruk vedfyrt bakerovn restaurerte jeg min første bakerovn. I dag restaureres gamle bakerovner over hele landet og nye bygges.

I boken Bakerovnen lærer du hvordan en bakerovn restaureres, bygges og brukes.

Utendørs bakerovn

Du får en innføring i bakerovnens hemmeligheter enten den skal være innendørs eller bygges ute i det fri. Unngå de verste fallgruvene så får du et fantastisk flott resultat som generasjonene etter oss vil kunne bruke i årtider.

Bli med på min reise rundt i landet hvor vi har innhentet inspirasjon fra steder hvor de bruker bakerovnen aktiv.
Det er ikke bare steking av brød en bakerovn kan brukes til.

Prøv pizza, rundstykker, kake og lag full middag med dessert. Den er også ypperlig å bruke til tørking av urter, sopp og bær.

 


Mat fra bakerovnen
Flere bakerier lager brød i vedfyrt bakerovn. Det samme gjelder restauranter som i dag brygger sitt eget øl, baker sine egne bakervarer og lager middag i sin egen vedfyrt bakerovn.


Fyring av bakerovnRundt på bygdene har de brukt vedfyrt bakerovn i generasjoner. Jeg har tatt runden og besøkt noen av eierne-ildsjelene.

Noen har reparert en gammel bakerovn, andre har bygd seg en ny enten innendørs eller ute i det fri.

Stedene jeg har besøk er omtalt i boken og de ulike bakerovnene er godt dokumentert med bilder.

 

Endelig er vedfyrte bakerovner blitt en trend og tenk at den trenden startet i Lillesand, ingen ting gleder Sprossa mer.
SopeTrenger din gamle bakerovn en reparasjon eller må den demonteres og bygges opp igjen?

 

Før teglsteinsfabrikkene så dagens lys ble bakerovnen bygd opp av sand, leire og naturstein.

I boken tar jeg for meg restaureringsprinsippene når bakerovnen skal istandsettes. Et godt bildemateriale dokumenterer ulike bakerovner før og etter restaureringen.

Et eget kapittel om bakerovndører og hvordan disse blir produsert.

Du får også tips om hvilken bakerovns redskaper du har bruk for. Kanskje du har noe av slike fra før, eller lager dine egne.

Hvis du trenger noe så har jeg endel på lager som du kan få kjøpt.

 

 


Ny restaurert bakerovnØnsker du å bygge en ny bakerovn?

 

Jeg har satt sammen innspill og intervju fra flere dyktige murere, arkitekter og selvlærte menn og kvinner. Følger du rådene jeg beskriver i boken kan du lage en plan før du setter i gang med bygging eller restaurering.

 

Jeg har tatt med forskrifter, ildstedsregler og tegninger for ulike bakerovns størrelser. Størrelsen på en bakerovn avgjør hvor mange brød det går an å steke på en oppfyring.

 

Når bakerovnen er ferdig restaurert eller bygget må den stå til tørk før du fyrer den opp. For at du skal lykkes med baksten er det viktig å bruke riktig ved og fyrer den riktig.

 

Skal du lage pizza, bake brød eller lage middag?

 

Disse matrettene skal ha ulik temperatur. Jeg forteller deg hvordan en bakerovn skal fyres opp og hvilke temperatur den skal ha. Det gjelder også å utnytte etter varmen til tørking av frukt, sopp og urter.

 

Du finner en grei oversikt over de nødvendige redskapene som blir brukt sammen med en vedfyrt bakerovn.

 

Lykke til med din bakerovn.

 

Hilsen Sprossa....